Imnul „DEŞTEAPTĂ-TE ROMÂNE” – o veche înregistrare sonoră, datând din anul 1918 !

În fiecare an, la 1 Decembrie, în toată ţara răsună înălţătoarele îndemnuri ale imnului nostru naţional, „DEŞTEAPTĂ-TE ROMÂNE  !”

Lăsând la o parte controversele legate de geneza acestui cântec, autorul/autorii partiturii precum şi circumstanţele în care s-a născut şi a fost apoi adoptat ca imn naţional (a se vedea articolul nostru pe această temă: „Propunere de schimbare a imnului naţional şi a zilei naţionale a României”, https://dulciu.wordpress.com/620-2/ ), vă prezentăm varianta originală a acestei melodii, în interpretare orchestrală, aşa cum s-a  păstrat ea, din fericire, într-o arhivă sonoră străină.

 Conţinutul acestui document sonor este stocat în format digital în fişierele Bibliotecii Congresului SUA, fiind printre puţinele înregistrări, având o vechime de aproape un secol…

După cum se ştie, prima transpunere pe disc s-a realizat tot în SUA, în anul 1900, avându-l ca solist pe Alexandru Pascu.

Puteţi auzi în continuare o variantă pe disc de gramofon a melodiei „Deşteaptă-te române”, din anul 1915, realizată în studiourile companiei LYROPHON (cod. Rm 3534) şi interpretată de Iancu Marinescu, „chitarist din Piteşti”, fiind acompaniat de orchestra de lăutari condusă de Gheorghiţă Simionescu.

De observat că Iancu Marinescu cântă doar primele patru strofe ale melodiei, cu unele modificări.

Ascultă aici „Deşteaptă-te române”, in interpretarea lui Iancu Marinescu din anul 1915

Iancu Marinescu a fost unul dintre cei mai populari interpreţi în perioada 1900 -1920, având zeci de înregistrări la casele de discuri Columbia Records şi Schallplatte Grammophone, unele piese fiind considerate pierdute, altele au devenit adevăratre rarităţi.

În ceea ce priveşte variantele orchestrale, acestea au fost interpretate de fanfarele reunite ale Batalionului 2 Pionieri (Bucureşti) şi ale Regimentului Ştefan cel Mare(Iaşi), care le-au cântat împreună, în 1910, şi le-au înregistrat pe disc de gramofon.

La rândul său, Corul „Ion Vidu” din Lugoj a realizat şi prima variantă corală, transpusă pe acelaşi suport, tot în anul 1910.  (apud: http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/De%C5%9Fteapt%C4%83-te,_rom%C3%A2ne )
Interesul pentru creaţia muzicală păstrată într-o arhivă digitală din străinătate mi-a fost atras de faptul că melodia amintită este interpretată chiar în anul Marii Uniri, fiind una dintre cele mai timpurii înregistrări sonore ale acestui cântec (28.02.1918), realizată de o formaţie muzicală americană.

De menţionat că linia melodică originală a acestei variante este diferită de partitura pe care o cunoaştem în zilele noastre. Şi, atunci, ne punem întebarea: care este adevăratul imn al României, cel de azi, cel din 1918 sau cel cântat pentru prima dată la mijlocul veacului al XIX-lea ?

Înregistrarea se află la Departamentul Colecţii Speciale din cadrul Bibliotecii Davidson, aparţinând Universităţii California din Santa Barbara, de unde a fost preluată de către arhiva de documente digitale a Bibliotecii Congresului SUA, Packard Campus for Audio Visual Conservation, pentru proiectul National Jukebox, prin bunăvoinţa Sony Music Entertainment, care deţine drepturile de autor.

Melodia, purtând titlul „DEŞTEAPTĂ-TE ROMÂNE !”, catalogată drept Cântec patriotic,  având o durată de  2:58 , a fost interpretată în variantă instrumentală de către celebra formaţie VICTOR MILITARY BAND, condusă de Josef Pasternack. ( compozitor şi dirijor polonez, 7 iulie1881 – 29 aprilie 1940). Acesta a fondat   Victor Talking Machine Company (denumită mai târziu RCA-Victor). Cântecul s-a înregistrat într-un studio din Camden, New Jersey, pe o placă de gramofon,  cu  aceste menţiuni: VICTOR 69960, nr. B-21468/1.

                         Ascultă Deşteapta-te române  !

Dan Toma Dulciu

30.11.2013

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s