Simboluri cosmice – Perla, Păunul.

 

In Orient, PERLA are multiple semnificaţii: afrodisiac, talisman dar şi element regenerator. De aceea, musulmanii cred că, pusă într-un mormânt, perla are capacitatea de a regenera trupul mortului, incluzându-l pe acesta într-un ritm cosmic, ciclic, care presupune naştere, viaţă, moarte, regenerare, întocmai ca fazele lunii.

Perla este atributul perfecţiunii, nu al unei perfecţiuni conferite, ci dobândite printr-o prefacere. De aceea, musulmanii cred că cel ce va ajunge în Paradis va fi o fiinţă închisă într-o perlă, în tovărăşia unei hurii.

PĂUNUL. În Islam, această pasăre este un simbol cosmic: când îşi roteşte coada, el întruchipează fie Universul, fie Luna plină, fie Soarele la zenit.

O legendă sufită, de origine persană, spune că Allah a creat Spiritul sub chipul unui Păun, arătându-i propriul chip în oglinda esenţei divine.

Celelalte făpturi au fost zămislite din cei câţiva stropi de sudoare ce i s-au prelins Păunului de pe coadă.

In tradiţiile esoterice musulmane, evantaiul cozii Păunului este un simbol al totalităţii dar şi al fragilităţii, căci toate manifestările apar şi pier la fel de rapid ca şi rotirea sau strângerea cozii unui păun.

Secta yazidă, din Kurdistan, care are multe lucruri în comun cu dervişii sufiţi, conferă un rol esenţial Păunului, denumit „Malik Tausanga”, în care se unesc contrariile.

 

 

 

Reclame

Un gând despre „Simboluri cosmice – Perla, Păunul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s