Podul-simbol al trecerii şi al încercării.

 

Simbolismul “podului” este extrem de bogat în Occident, dar şi în lumea orientală. Împăraţii romani purtau numele de “pontifex” Astăzi, Papa de la Roma poartă acelaşi nume, care înseamnă, literalmente, “constructor de poduri”. Pontiful este, în acelaşi timp, constructor dar şi “podul” însuşi, ca mediator între cer şi pământ.

In Islam, există numeroase tradiţii („hadith”-uri), care descriu simbolismul Podului, văzut ca loc de trecere şi de încercare. Astfel, intrarea în Rai este precedată de trecerea peste Pod sau „Sirat”.

Sensul termenului „Sirat” este următorul: pentru a intra în Rai, trebuie să treci peste un pod suspendat, deasupra Iadului.

In sens metaforic, trecerea peste Pod este o probă decisivă: doar cei aleşi, drept credincioşii, îl pot trece. Cei osândiţi vor aluneca sau vor fi înhăţaţi de nişte cârlige, fiind traşi în Iad.

Podul este mai subţire decât firul de păr şi mai tăios decât ascuţişul unei spade. După faptele sau calităţile fiecăruia, supliciul trecerii podului va fi mai scurt sau mai lung. Unii trec podul într-o sută de ani, alţii într-o mie, după cât de curat şi-au trăit viaţa, dar nici unul dintre cei care l-au văzut pe Allah nu va cădea în Iad.

Un simbol, oarecum diferit, al “podului” este acela transmis de o altă tradiţie islamică. Potrivit acesteia, cele 7 îndatoriri fundamentale ale credinciosului musulman (credinţa, practica rugăciunii, a postului, a pelerinajului la Mecca, a „zekat”-ului, a curăţiei rituale şi a dragostei filiale) reprezintă un pod cu 7 arce. Cine va încălca una dintre aceste obligaţii, va cădea în Iad.

 

Reclame

Un gând despre „Podul-simbol al trecerii şi al încercării.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s