PĂTRATUL MAGIC

 

Una dintre cele mai cunoscute figuri geometrice, pătratul este larg răspândit în limbajul simbolic universal.

I se atribuie o funcţie sacră şi magică, fiind simbolul stabilităţii şi perfecţiunii.

Includerea celor 9 cifre în cele 9 căsuţe egale ale unui pătrat, conferă acestuia puteri supranaturale, asemănătoare amuletei sau talismanului.

Pliniu menţionează un astfel de “pătrat magic”, ce a fost ulterior interpretat în cele mai diverse feluri de alchimişti şi ezoterişti;

S

A

T

O

R

A

R

E

P

O

T

E

N

E

T

O

P

E

R

A

R

O

T

A

S

 

La arabi, pătratul magic se numeşte WAFQ (”concordanţă”, „coincidenţă”).

“Pătratele magice ”se bazează pe sistemul denumit “ABJAD”.

Denumirea provine din alăturarea numelui primelor litere A,B,G,D din şirul de mai jos.

Acesta este un sistem tradiţional de calcul, asemănător celui cabalistic, bazat pe corespondenţa fiecărei litere a alfabetului arab cu un anumit număr.

 

 

 

 

 

A  B  G  D  H  W  DH  KH  TA

1   2   3   4   5   6     7      8     9

Y   K   L   M   N   S        F    S

10 20  30  40  50  60  70  80  90

Q        R      SH     T        C        O  

100    200   300    400    500     600

  D      D.      GH

 700   800     900

Literele, care reprezintă de fapt numere, sunt plasate în interiorul careului, conform unui algoritm secret, respectiv o operaţie de înmulţire sau împărţire.

Cu ajutorul “pătratului magic” se pot crea noi cuvinte, deoarece literele, semnificând numere, produc, prin operaţiile matematice descrise mai sus, alte cuvinte.

Substituirea de numere prin litere, apoi prin alte litere, având aceeaşi valoare numerică, constituie o metodă de “exegeză mistică”, cunoscută sub numele de “‘ILM AL HURUF” („Ştiinţa literelor”), similară „GEMATRIEI” ebraice.

Prin urmare, “’ILM AL HURUF” reprezintă o metodă de interpretare mistică a Coranului, careq constă în a adiţiona valoarea numerică a literelor unui cuvânt şi construirea altor cuvinte având aceeaşi valoare numerică .

Această valoare numerică este tratată ca un arhetip care poate reflecta (într-un cuvânt sau grup de cuvinte) un aspect care îi este înrudit, chiar dacă este diferit.

Unii teologi musulmani afirmă că ştiinţa pătratului magic este o ştiinţă foarte veche, creată de Allah. El însuşi l-a iniţiat pe Adam în această ştiinţă. Profeţii, sfinţii şi înţelepţii şi-au asumat-o ulterior.

Cei care utilizau această ştiinţă purtau numele de “HURUFI” iar ştiinţa respectivă, un fel de replică arabă la „GEMATRIA” cabaliştilor evrei, se numeşte “AL JAFAR”.

„Pătratul magic”, „WAFK”, în forma lui simplificată, prezintă nouă pătrate mai mici, în care sunt înscrise toate primele nouă cifre, totalul, pe orizontală, verticală sau diagonală fiind 15:

4

9

2

3

5

7

8

1

6

Această dispunere a cifrelor este regăsită şi în lucrarea lui Djabir ben Hoyan, “Kitab al-Mawazm” (sec.X).

La rândul său, Al-Ghazali (sec.XI) a descris o amuletă, utilizată şi în zilele noastre, numită “Pecetea lui Ghazali”.

Aceasta este desenată pe o bucată de hârtie imaculată, care trebuie pusă sub picioarele femeii în timpul naşterii, pentru a-i alina durerile.

In Islam mai este răspândită şi metoda realizării unor amulete, pătrate magice în care, în locul numerelor, sunt trecute nume de planete sau de metale.

Această metodă de realizare a pătratelor magice a fost preluată de misticii europeni, semnificative fiind lucrările lui Agrippa van Nettesheim “Occulta Philosophia”(1533) şi Cardan, “Practica Arithmetica “; aceste două cărţi au fost traduse şi în limba arabă, ulterior.

O variantă a pătratului magic este intitulată “Djawal” (în arabă înseamnă „tablou” sau „plan”).

Cuvântul “Djawal” este o expresie tehnică a magiei arabe, care desemnează figuri, de formă pătratică, în care sunt trecute cifre corespunzătoare valorii numerice a literelor ce compun numele persoanei doritoare să poarte amuleta.

In general, un “Djawal” este înconjurat de cuvinte extrase din Coran.

In compartimentele unui pătrat magic pot fi înscrise nu numai litere sau cifre, ci şi nume sau cuvinte magice.

Astfel, o foarte răspândită amuletă conţine:

1.     „Pecetea lui Solomon”;

2.     Consoanele care nu se găsesc în primul verset al Coranului.

Aceste consoane poartă denumirea de “Sawakit”;

3.     Şapte nume ale lui Allah;

4.     Numele celor şapte spirite;

5.     Numele celor şapte regi ai Geniilor;

6.     Cele şapte zile ale săptămânii;

7.     Numele planetelor.

Un astfel de pătrat magic se scria pe o hârtie imaculată, care apoi era zdrobită foarte mărunt. Uneori, scrisul era şters cu apă, care apoi era băută.

Printre pătratele magice, devenite celebre în lumea musulmană, este şi acela cunoscut sub numele de „B(W)DWH”, consemnat într-o lucrare a lui AL GHAZALI (1058-1111).

Acest pătrat este de tipul „3×3” şi are proprietatea că, adunând pe orizontală, verticală şi diagonală numerele sau literele din interior, suma lor este identică, fiind mereu aceeaşi: 15

Pătratul magic descris de AL GHAZALI, pe care îl prezentăm mai jos, sub formă cifrică, are în cele patru colţuri literele B D W şi H, de unde provine şi numele său: „B(w)DWH”.

  D                                               B

4

9

2

3

5

7

8

1

6

 W                                                H

Cele patru litere care formează cuvântul „B(w)dwh” pot, de asemenea, să fie dispuse într-un pătrat magic; suma cifrelor corespunzând cu fiecare din aceste litere dă, pentru fiecare rând, numărul 20;

 

8

6

4

2

4

2

8

6

2

4

6

8

6

8

2

4

        

Scrise pe un tabel plasat sub aripa unui porumbel, căruia i se dă drumul în faţa casei aceluia sau aceleia care a respins o cerere în căsătorie, literele pot sili persoana nehotărâtă să-şi dea consimţământul.

Evocând verbal sau în scris numele B D W H, musulmanul este convins că puterile miraculoase ale pătratului îi vor fi de folos.

O altă metodă de realizare a talismanelor, bazată pe magie simpatetică, este folosită pentru a vindeca sterilitatea.

Astfel, talismanul este alcătuit din combinaţia de numere şi litere rezultate din numele “El-Muqavwir” (“Acela care modelează”), unul dintre pseudonimele lui Allah.

Un alt celebru mistic musulman, ABU-L-ABBAS AHMED BEN ALY AL-BUNI (Sec.XII-XIII), a imaginat o ingenioasă metodă de realizare a unor pătrate magice, sub formă de talismane.

Se ştie că în CORAN sunt menţionate cele 99 de nume sacre ale lui ALLAH, la care s-ar adăuga ultimul nume, cel suprem, dar ascuns, care este cel de-al 1oo-lea.

Al- BUNI a realizat 10 serii de pătrate magice , fiecare pătrat având proprietatea următoare: pe primul rând sunt înscrise literele-cifre ale unuia dintre numele sacre ale lui Allah.

Rândurile următoare conţin cifre astfel alese încât suma pe rânduri, pe coloane sau diagonale, de sus în jos, sau de la stânga la dreapta (şi invers) să fie aceeaşi.

Pătratele magice ale lui AL-BUNI erau formate din 3, 4 sau mai multe căsuţe, având nu numai „cifre-litere” dar şi semne cabalistice (în număr de 7), dar având aceeaşi structură cu pătratele magice prezentate mai sus.

Un pătrat foarte răspândit în Nigeria poartă numele de “Sigiliul lui Solomon”, fiind creat din valorile numerice ale literelor ALLH (Allah).

Musulmanii spun că, dacă plasezi convenabil un pătrat magic în timpul naşterii, puterile sale miraculoase vor ajuta la grăbirea naşterii copilului.

Reclame

2 gânduri despre „PĂTRATUL MAGIC

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s