Oglinda magică.

În cadrul filosofiei şi misticii musulmane, oglinda reprezintă o temă generoasă, cu multiple interpretări. S-a afirmat că această temă ar fi inspirată din gândirea neoplatonică.

Al Ghazali a preluat de la acest curent ideea conform căreia sufletul are două feţe, asemenea oglinzii: pe plan inferior o faţă este întoarsă spre trup şi, pe plan superior, o altă faţetă este îndreptată spre inteligenţă.

Conceptul neoplatonician al celor două feţe ale sufletului a exercitat o influenţă covârşitoare printre sufiţi.

Astfel, Attar afirmă că trupul, în obscuritatea lui, este asemenea spatelui oglinzii. Aspectul luminos al oglinzii reprezintă spaima pe care o inspiră muritorului cunoaşterea de sine.

Pe un plan mai general, se pare că oglinda este simbolul simbolismului islamic. Într-o altă accepţiune, prezentă mai ales în literatura sufită, oglinda reprezintă capacitatea de reflectare a omului purificat.

Ideea se regăseşte într-un celebru „hadith”, care spune că “credinciosul este oglinda credinciosului”.

Asceza este aceea care face ca faţa oglinzii sufletului să fie mai lustruită, permiţându-i credinciosului să reflecte mai bine ceea ce îl înconjoară, chiar şi cele mai ascunse gânduri.

La rândul ei, inima iniţiatului este simbolizată printr-o oglindă care era pe la începuturile omenirii din metal; rugina simboliza păcatul iar şlefuirea oglinzii, curăţirea de păcat.

Pentru sufiţi, Esenţa divină se reflectă ca un întreg, dar în infinite forme, în cadrul unui ansamblu de oglinzi: Universul în deplinătatea sa materială şi spirituală.

În literatura islamică, simbolul oglinzii magice, care permite citirea destinului (trecut, prezent şi viitor), este o temă devenită clasică .

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s