Lumina, Leul, Laptele – simboluri iniţiatice.

 

LUMINA reprezintă în tradiţia islamică simbolul lui Allah. Un verset coranic extrem de cunoscut spune:

“Allah este lumina cerurilor şi a Pământului. Lumina sa este precum o firidă într-un zid, unde se află o lampă: şi lampa este într-un pahar şi paharul este ca o stea luminoasă. Lampa arde (cu ulei) de la un arbore binecuvântat, un măslin care nu este nici din Orient, nici din Occident. Şi uleiul este aprins şi (strălucirea luminii sale) arde fără să fie pus foc. E Lumină pe Lumină. Allah îndrumă către Lumina Sa pe cine doreşte. Şi Allah le oferă oamenilor parabole, întrucât el ştie toate lucrurile.” (Coranul, 24, 35).

Versetul acesta a fost extrem de comentat, dându-i-se de către misticii islamici cele mai diverse interpretări.

Conform sufiţilor, „sura” aceasta trebuie înţeleasă astfel: Inima omului este lămpaşul de sticlă din firida („mishkat”) trupului. În inima sa se află o lampă („misbah”) sau conştiinţa cea mai secretă („sirr”), iluminată de Lumina Spiritului („ruh”). Lumina reflectată de sticlă umple aerul din interiorul firidei. Acest aer este sinonim cu facultăţile trupeşti, iar cele cinci simţuri reprezintă razele care îl străbat şi ajung până la ferestre.

Lumina lui Allah răspândeşte frumuseţe şi puritate peste facultăţile cele mai de jos, ca şi peste cele mai înalte ale sufletului omenesc, prin răspândiri succesive.Acesta este sensul sintagmei: Lumină peste Lumină.

LEUL. Ali, ginerele Profetului, glorificat de către şiiţi, este “Leul lui Allah”. Pentru acest motiv, drapelul Iranului are ca efigie un leu încoronat.

Pentru „nosairiţi„, ereticii musulmani din Siria, Ali, “Leul lui Allah”, este prinţul albinelor care, după unii, ar fi îngeri, iar după alte interpretări ar fi credincioşii: adevăraţii credincioşi care îşi aleg cele mai bune flori.

LAPTELE. În interpretările esoterice islamice, laptele dobândeşte un înţeles iniţiatic. Potrivit unei legende transmise de către Ibn Omar, Profetul ar fi spus că “a visa Lapte înseamnă a visa la Cunoaştere sau la Ştiinţă”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s