JUJUBA- simbolul ocrotirii, al limitei şi aflării destinului

 

Coranul (53, 16) relatează că Profetul Mahomed a avut “o viziune a celor mai mari semne ale lui Allah… În clipa în care Jujuba era acoperită cu ceea ce acoperea.”

De remarcat faptul că acest arbust este utilizat la unele triburi din Maroc drept obiect apotropaic: la naşterea unui băiat, moaşa îi pune imediat în mână o crenguţă de jujubă, ca el să devină de temut cum sunt spinii acestui arbust.

Uneori, mormintele sunt acoperite cu crengi de jujubă, ca simbol al rolului lor mistic protector.

Dar jujuba este socotită “limita extremă”, dincolo de care nimeni nu se poate apropia de Allah, nici chiar cei consideraţi printre fiinţele agreate de divinitate. Potrivit tradiţiei aici, lângă jujubă, singura făptură vie din întreg pustiul, îngerul Gabriel, s-a despărţit de Profet, neavând curajul a merge mai departe. Acest hotar este pragul „Necunoscutului”.

O altă tradiţie, respectată de musulmani, numită “Noaptea de la mijlocul lunii Shaaban” spune că jujuba din Paradis ar avea atâtea frunze câţi oameni sunt pe lume. Fiecare frunză poartă numele omului, dar şi numele taţilor şi mamelor lui. Se crede că jujuba este scuturată în noaptea dinaintea celei de-a 15 -a zile a lunii Shaaban, puţin după asfinţit.

Dacă unui om îi este sortit să moară în anul ce vine, frunza care-i poartă numele cade din jujubă.

Dacă îi este dat să moară într-un viitor apropiat, frunza lui este aproape complet veştedă şi doar o mică porţiune din ea mai este verde. Această parte din frunză este mai mare sau mai mică, după câte zile mai are de trăit acel om.

Cu prilejul “nopţii de la mijlocul lunii Shaaban”, se rosteşte un anume tip de rugăciune.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s