CALENDARUL MUSULMAN.

 

În lumea islamică, există două calendare. Unul solar, creat pentru a suplini nevoile agriculturii şi un altul, lunar, care răspunde unor nevoi religioase.

Pentru nevoile practicării agriculturii, în Egipt şi Sudan s-a folosit până relativ recent un calendar solar, “calendarul copt”, după modelul calendarului iulian.

Din aceleaşi motive de ordin practic, în Imperiul Otoman s-a menţinut în uz, până în veacul al XVIII-lea, “calendarul fiscal otoman”, adaptat tot după calendarul iulian.

Toate serviciile canonice sunt reglementate în funcţie de fazele Lunii. Ziua musulmană începe o dată cu apusul soarelui.

Calendarul lunar musulman este singurul calendar bazat pe ciclul selenar (perioada dintre două alinieri ale Lunii cu Pământul şi Soarele), care se mai află încă în folosinţă. El însă coexistă cu cel gregorian occidental, fiind întrebuinţat doar pentru stabilirea precisă a sărbătorilor religioase musulmane.

“Anul musulman” (A.H) este compus din 12 intervale “lunare”, unele de 29 de zile, altele de 30, ceea ce face ca acest an să fie cu 11 zile mai mic decât anul solar (gregorian).

Din această cauză, sărbătorile musulmane sunt decalate de la an la an cu câte 10 zile iar la un interval de 36 de ani se revine de la punctul de plecare .

Calendarul musulman are ca punct de plecare anul 622 A.D., data expatrierii Profetului de la Mecca la Medina- „Hegira”.

Calendarul actual a fost adoptat oficial în anul 638, sub califul Omar, înlocuind un alt calendar, care avea ca punct iniţial, “anul elefantului” (570), când s-a consemnat o invazie etiopiană eşuată. Coranul a interzis folosirea vechiului calendar care, pentru a face să coincidă ciclul solar (necesar agriculturii) cu cel lunar, intercala o lună suplimentară.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s