Ascetism şi sărăcie-căutare a împlinirii.

 

Islamul oficial nu iubeşte sărăcia şi o combate cu toată forţa, îndemnând pe credincioşi să muncească. Profetul Mahomed a spus: „Sărăcia se aseamănă mult cu lipsa de credinţă”. Ca orice religie, Islamul recomandă comunităţii să se îngrijească de săraci. „Cei sărmani sunt copiii lui Allah”, spune un celebru „hadith”. Într-o zi, când un bărbat l-a salutat pe Profet, atingându-i mâna, Mahomed a simţit asprimea acelei mâini şi a exprimat admiraţia sa : „Este o mână iubită de Allah” (căci este o mână care munceşte). Dar nu toţi credincioşii musulmani sunt capabili să muncească. Există o categorie de oameni, care nu-şi pot permite nici măcar o masă pe zi. Un asemenea om se numeşte „miskin„. Cuvântul „meschin” a pătruns în limbile moderne dar cu un înţeles peiorativ. Pentru asemenea oameni există instituţia „zekat„-ului, ca obligaţie fundamentală pentru orice musulman.

Privitor la sărăcie, amintim o altă instituţie: cea a „datornicilor”. Aceştia sunt cei ce nu-şi pot plăti datoriile. Fiind atât de copleşiţi de ele, ei continuă să sărăcească, punându-şi astfel în pericol viaţa lor precum şi pe aceea a membrilor de familie. De aceea, Coranul recomandă creditorilor să păsuiască pe datornici, să-i ajute să se redreseze, să nu-i pună într-o situaţie şi mai grea. Pornind de la această filosofie, legea islamică interzice împrumutul cu dobândă, „camăta”.

Sărăcia este un fapt de viaţă, cu diferenţa că, pentru unii credincioşi, aceasta devine o calitate, ca în cazul dervişilor, a asceţilor, a confreriilor sufite. Pauperitatea este considerată o situaţie nedorită, care devine apăsătoare pe umerii celui lovit de sărăcie.

Ascetismul are, la rândul lui, două perspective de interpretare: o formă de ascetism, generalizată, dar cu conotaţii rituale obligatorii este „postul” („sawm”), respectat cu ocazia Ramadanului. El durează între 28 şi 30 de zile, din zori până la apus, şi constă în a te priva de consumul oricărui aliment sau băutură, inclusiv apă, fumat sau relaţii sexuale. Semnificaţia sa este următoarea: postul este un exerciţiu de voinţă exercitat de către spirit asupra trupului, care îl învaţă pe om să-şi învingă necesităţile biologice, o întărire a controlului şi a stăpânirii de sine, în semn de supunere faţă de Dumnezeu şi din respect faţă de propriile tale legăminte. Dacă te poţi abţine de la ceea ce este legitim şi natural (a te hrăni sau a bea apă) înseamnă că te vei abţine mult mai uşor de la ceea ce este nelegitim, nenatural, cum ar fi ispita pentru bunurile altuia, corupţia etc. Postul înseamnă să experimentezi pe propriul tău trup experienţa şi suferinţa privaţiunii, să simţi durerea produsă de foame, să fii astfel sensibil la suferinţele celor ce trăiesc în privaţiune. Fără a trăi o asemenea experienţă, nu vei cunoaşte cu adevărat suferinţele altora.

O altă perspectivă asupra ascetismului este aceea deschisă de mistica islamică. Ascetismul este o atitudine voluntară, prin care cei ce păşesc pe această cale lasă loc larg meditaţiei, contemplaţiei, prin ruperea multora dintre legăturile materiale ce leagă corpul uman de mediul înconjurător. În fond, Islamul propovăduieşte, de la un capăt la altul, supunerea, „stăpânirea de sine”, credinţa intimă şi implicarea personală. Ascetismul este un mod de a trăi viaţa, o rupere a oricăror legături cu simţurile trupeşti, o cale pe care sufiţii, cei sărăcăcios îmbrăcaţi cu o mantie din lână, înţeleg să o parcurgă, pentru a se uni cu Divinitatea. Prin asceză, un credincios păşeşte pe un drum mistic, unde trăirile sunt puternice, adevărate şi necorupte de nici un fel de tentaţii materiale sau corporale. Confreriile religioase, maeştrii mistici, dervişii, asceţii sunt tot atâtea exemple de ascetism asumat din raţiuni intime. Împlinirea spirituală este deasupra oricărei satisfacţii materiale, este deviza marilor iniţiaţi musulmani.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s