“Al ismu’l A ‘zam” ( ”Marele Nume”)

 

Conform tradiţiei islamice, “Marele Nume” (“Al ismul A ‘zam”) este simbolul esenţei ascunse a lui Allah.

Intr-un celebru hadith se spune: “ Allah are 99 de nume, sau o sută fără unul; acela care le va cunoaşte, va intra în Paradis”.

Se spune iarăşi în Coran: “Allah are nume frumoase. Invocaţi-L prin aceste nume şi feriţi-vă de aceia care greşesc în numele Lui.”

“Marele Nume” este cel neştiut, care le completează pe cele 1oo. A cunoaşte “Marele Nume” permite săvârşirea de miracole. Doar Solomon i-a putut supune pe demoni, deoarece ştia acest secret al “Marelui Nume”, singurul rămas neştiut dintre cele 40 000 purtate de Allah.

Musulmanii cred că, pentru a afla acest misterios nume, trebuie procedat astfel: Se arde un Coran iar în urma arderii va rămâne un singur nume. Acesta este “Al ismu’l  A ‘zam”.

O altă metodă de a afla numele misterios este aceasta: Se numără cuvintele din Coran, împerechind primul cuvânt cu ultimul, al doilea cu penultimul, al treilea cu antepenultimul ş.a.m.d. Ultimul cuvânt, rămas la mijloc, este “Marele Nume”.

Se mai spune că piosului credincios, care va rosti acest nume în cursul unei invocaţii a lui Allah, i se vor îndeplini toate dorinţele.

De aceea, “Marelui Nume” îi sunt conferite virtuţi magice, fapt pentru care vrăjitorii încearcă să cunoască miraculosul cuvânt. Totodată, amuletele sau talismanele conţin în mod obligatoriu numele lui Allah.

Tradiţia islamică afirmă că “Marele Nume” s-ar găsi în sura a doua, a treia şi a douăsprezecea, unde există trei “epitete” pentru a-l desemna pe Allah: “Cel Viu” („Al-Haiy„), “Cel care îşi este de ajuns sieşi” („Al-Qaiyum„) şi “El” (HW).

Din religia islamică sau din iudaism, conceptul “Numelui Atotputernic al lui Dumnezeu”, cunoscut doar unui cerc de iniţiaţi, a pătruns desigur şi în mistica europeană.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s